Søgemaskine

Online

Vi har 33 gæster gæst(er) og ingen medlemmer medlem(er) online

Artikelindeks

Projekt: Nirvana

Omfattende projekt for at bygge den mest vellydende højttaler.


Projekt: Nirvana


I 2011 besluttede jeg mig for at bygge et sæt højttalere, hvor jeg næsten havde frie hænder til hvordan de skulle bygges, kun med bedst mulig lyd for øje.

Der har været rigtigt mange testkabinetter undervejs, og det er blevet til rigtigt mange ture til tømrerhandlen efter træ og til miljøpladsen, når kabinettet kunne forbedres og det gamle skulle ud.

Udgangspunktet for disse højttalere var helt åbent.
Der var ikke fastlagt enheder, størrelse af kabinet, design eller nogen plan at tage udgangspunkt i, så alle døre var åbne.

Gennem tiden har jeg haft rigtigt mange gode højttalerenheder gennem mit ”testcenter” og jeg havde en række kandidater jeg kunne starte at teste med.

Overvejelser:

Højttalerne skulle dække fuldt frekvensområde fra 20Hz til 20KHz, og de skulle kunne gøre det med overskud og lav forvrængning.

Efter en del år med passive filtre, var jeg begyndt at arbejde med aktive analoge og digitale filtre, og med rigtigt godt resultat. Ud fra de erfaringer ville jeg tage udgangspunkt i et digitalt aktivt filter, da det ville give mig en høj grad af fleksibilitet og gode muligheder for at trimme delefilteret.

Terminaler/tilslutninger.
Da jeg har valgt at køre aktivt, skal der være terminaler på hvert kabinet, så jeg kan ikke gennemføre kabler inde i kabinettet. Valget faldt på Speakon stik, der gør det utroligt nemt at sætte kabler til og fra, og så er de lavet til at holde.

Fødder/hjul til bassektion.
Størrelsen på højttalerene gør at de ikke lige er til at løfte. Bassystemerne vejer f.eks. ca. 110 Kg/stk. Så der skulle være hjul på, så jeg kunne rulle dem rundt rimeligt nemt. Som med så meget andet speciallavet, var det ikke nemt at finde lige det man skal bruge, og jeg nåede da også igennem en del forskellige møbelhjul, inden jeg fandt den rigtige blanding af styrke, gummi og fleksibilitet.
De står massivt på de hjul, og der er ingen problemer med vibrationer eller svingninger.

Afkobling.
Mellem modulerne benytter jeg primært SD-Feet. Jeg variere dog lidt mellem forskellige materialer, tykkelser etc. Jeg eksperimenterede en del med at lave mine egne fødder, hvilket også virkede fint. Der var bare ikke nogle lydmæssige fordele, så det projekt blev skrottet.

Kabler.
Alle kabler er rene sølvkabler. Der er dobbelte sølvkabler til basserne.

Her er nogle af de kabler jeg lavede til det interne kabeltræk:
Montering af enheder.
Alle enheder er monteret med passende skruer, men også med en flydende pakning, som forsegler enhederne i kabinettet. Det er en ikke-hærdende flydende pakning. Enhederne er ikke nemme at få ud, når man bruger denne flydende pakning, men de kan dog godt tages ud. Pakningen skal så skiftes hver gang.

Bassystem: Version 1
Oprindeligt arbejdede jeg rigtigt meget på en særlig løsning, med noget der minder om transmissionslinje. Og det virkede egentlig også – bare lidt for godt… Der var alt for meget forstærkning i bassen, så der skulle store korrektioner til, før det var på fornuftigt niveau. Og efter flere tests med de valgte basser, så viste det sig at der var rigeligt med dyb bas i en lukket konstruktion.

Bassystem: Version 2
Mit endelige valg endte med et lukket system, som blev endegyldigt besluttet efter nogle rigtigt gode tests med de valgte basenheder. Selve samspillet mellem bassystemet og rummet viste sig at være rigtigt godt, og systemet kunne spille meget dybt, uden nogen former for gain – tværtimod.

Valg af enheder.
Der er rigtigt mange gode enheder derude, som er eminente i den rigtige opsætning, så det var rigtigt svært at vælge enheder. Og der er da også blevet skiftet ud undervejs, når jeg har fundet bedre løsninger. Det er kun de to primære løsninger jeg testede, som jeg har beskrevet.